woensdag 30 mei 2012

Nationale Theedrinkdag

Als echte Theedrinker kan ik 't niet laten...


Theedrinken is een kracht

Theedrinken is een ritueel dat in vrijwel alle culturen ter wereld wordt geassocieerd met ‘verbindend moment’, ‘rust en ontspanning’, ‘aandacht’, ‘samenzijn’, ‘concentratie’ en allerlei andere associaties, waarin het mens-zijn, samenzijn en delen centraal staan. Ook in Nederland heeft theedrinken als ritueel deze functies. Theedrinken is een middel en een doel. Theedrinken is een kracht. Theedrinken is een symbool. Het weerspiegelt Verbinding, Samen Leven, Samen Doen!

Waarom Nationale Theedrinkdag?

Aan de ene kant lijkt het alsof in ons land ‘polarisatie’ en ‘angst voor elkaar’ overheersen. Vrijwel iedereen denkt het beter te weten dan Jan en alleman, maar niemand luistert nog. Aan de andere kant lijkt het alsof je zelfs niet meer broederlijk/zusterlijk kunt theedrinken in Nederland, zonder als verdacht of incompetent te worden beschouwd. Twee uitersten, waardoor zich de vraag opdringt: wat is er anno 2010 over van onze menselijkheid, van samenleven en verbinding?

Natuurlijk zijn er problemen in Nederland. Het toedekken van die problemen helpt niet, en oplossingen die vanuit polarisatie worden bedacht, helpen evenmin. Oplossingen die vanuit verbinding worden bedacht, werken wel. Bij verbinding gaan we er vanuit dat we er samen in zitten en het dus ook samen moeten oplossen, van Groningen tot Zeeland. Het burgerinitiatief ‘30 Mei Nationale Theedrinkdag’ Voor Verbinding, Samen Leven, Samen Doen! is ontstaan om aandacht te vragen voor deze verbinding
 

Leuk idee op internet gevonden:

High tea organiseren

Er zijn genoeg schattige theehuisjes te vinden in grote steden waar je kunt high tea-en, maar nog leuker is het om een high tea zelf te organiseren. In je eigen achtertuin bijvoorbeeld! Weet je niet waar je beginnen moet? Wij weten het wel en helpen je een eindje op weg!

1. Nodig je vriendinnen uit op je high tea!

In je eentje High Tea-en is een beetje saai en daarom ga je gezellig je liefste vrienden en vriendinnen uitnodigen. Maak een leuke uitnodiging en stuur deze op. Leuk is het om je High Tea op een zondagmiddag te organiseren, veel mensen hebben dan niet zoveel te doen. Laat iedereen een smaakje thee meenemen en iets wat ze zelf hebben gemaakt, dan hoef jij tenminste niet voor alles te zorgen!

2. Thee selecteren voor je high tea

Natuurlijk staat tijdens de High Tea de thee in het middelpunt. Thee heb je in verschillende soorten en smaakjes. High Tea-en doe je gewoonlijk met zwarte (normale) thee, maar het mag natuurlijk ook met witte of groene thee. Je hebt losse thee, fruitsmaakjes, zakjes thee en nog veel meer! Kijk wat jij het handigst vindt voor jouw high tea en haal het in huis.
In plaats van theezakjes in een theepot te hangen, kun je beter een theepot gewoon vullen met gekookt water. Zo is iedereen er vrij in zijn favo smaakje te drinken op jouw high tea. Zet ook suiker, melk, honing en schijfjes citroen op tafel. Je hoeft trouwens de thee niet in theekopjes te schenken. In kleine glaasjes is ook hartstikke hip! Wees creatief!

3. Lekkere high tea hapjes

Naast thee worden er bij een traditionele high tea ook allerlei hapjes geserveerd. Dit gaat meestal in drie gangen: Sandwiches en hartige hapjes, scones met jam en room en tot slot cake, koekjes en bonbons. Natuurlijk hoef je je niet aan deze gangen te houden.
Laat iedereen die te gast is op jouw high tea zelf iets maken en maak zelf ook wat lekkere dingetjes zoals worstenbroodjes, kleine broodjes, brownies, scones (typisch Engels), chocoladetruffels, versierde cakejes en appeltaartjes. Hier vind je overigens lekkere high tea recepten. Van alles hoef je geen grote hoeveelheden te maken. Vaak zit iedereen al heel snel vol van al dat lekkers!
Ben je aan de lijn of eet je gewoon liever gezonde hapjes? Bekijk dan hoe je zelf een gezonde High Tea organiseert!

4. Maak je high tea gezellig

Alle hapjes voor je high tea zijn gemaakt en de thee is gezet, maar je high tea mag ook wel een beetje feestelijk gepresenteerd worden natuurlijk! Niets is lekkerder dan een high tea in de tuin. Bekleed de tafel met een feestelijk tafelkleed of tafelloper.
Maak een etagère door borden en kopjes op elkaar te stapelen en zet de hapjes hierop. Zet kleine bordjes, vorkjes en servetten op tafel. Je kunt ook een bos bloemen neerzetten voor de gezelligheid, of kaarsjes. Maak het zo leuk als je zelf wilt. Een extra tafeltje naast de grote ‘high tea tafel’ is ook handig, voor bijvoorbeeld de thee.

Hier nog een genot... De Theepotten!


Delen:


Ben jij nou ook zo gek op Thee, heb je een bijzondere Theepot, Theemuts, Theekop, Thee-ei, Thee-soort of iets anders gerelateerd aan Thee dan zou ik het leuk vinden dat je dit vermeld of laat zien in een reactie op dit bericht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten